ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Τα τελευταία χρόνια η διασφάλιση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει αναγνωρισθεί ως ένας από τους ρόλους των Μουσείων. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την οποία η UNESCO υιοθέτησε το 2003, ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ορίζονται: «οι πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις και τεχνικές, καθώς και τα εργαλεία, αντικείμενα, χειροτεχνήματα και οι πολιτιστικοί χώροι που συνδέονται με αυτές και τις οποίες οι κοινότητες, οι ομάδες και, κατά περίπτωση, τα άτομα αναγνωρίζουν ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους».

Παράλληλα, οι συλλογές των Μουσείων αποκτούν «φωνή» και μπορούν να «αφηγηθούν» στους επισκέπτες πραγματικές ιστορίες, για την εποχή που κατασκευάστηκαν-χρησιμοποιήθηκαν και για τους ανθρώπους, με τους οποίους συνδέονται, σε συγκεκριμένους γεωγραφικούς χώρους. 

Το 2015 ο Δήμος Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, για συνεργασία και ενεργό εμπλοκή των κοινοτήτων, με σκοπό τη δημιουργία ενός Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί τα ακόλουθα τοπικά στοιχεία:


Δαντέλες «βενίς» ή «πιττωτές» και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα

Το τοπικό κέντημα, γνωστό ως «αθηενίτικο πλουμί» εγγράφεται το 2015 στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με την επίσημη ονομασία Δαντέλες «βενίς» ή «πιττωτές» και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα. Από τότε, κάθε χρόνο διοργανώνονται πρωτότυπες δράσεις, με σκοπό την προβολή και μεταβίβαση του στοιχείου στις νεότερες γενεές.


Διαβάστε περισσότερα...

 

 

 

 
 

Η παράδοση της αρτοποιίας στην Αθηένου

Για να μιλήσει κάποιος για την Αθηένου σήμερα, θα αναφερθεί πρώτα στο ψωμί της και σε άλλα χαρακτηριστικά διατροφικά αγαθά. Το ψωμί αποτελεί για την Κύπρο ένα καταναλωτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό αγαθό από την αρχαιότητα. Η Αθηένου κατά τον 20ό αιώνα συνδέθηκε ιδιαίτερα με αυτό, καθώς πολλοί Αθηενίτες ξεκίνησαν να το εμπορεύονται, δηλαδή να το παράγουν αρχικά στο σπίτι τους σε μεγαλύτερες ποσότητες και ακολούθως σε μεγαλύτερους φούρνους και να το πουλούν σε διάφορα μέρη της Κύπρου.

Το 2017 η παράδοση της αρτοποιίας στην Αθηένου εγγράφεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Διαβάστε περισσότερα...

 

 
 

Το πανηγύρι του Αγίου Φωκά στην Αθηένου

Τα πανηγύρια αφιερωμένα στη μνήμη των Αγίων κατέχουν εξέχουσα θέση στη ζωή των κατοίκων της Κύπρου στο παρελθόν αλλά και σήμερα. Στην Αθηένου τιμάται η μνήμη του Αγίου Φωκά και κάθε χρόνο στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου τελείται το πανηγύρι, με Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες, διάθεση προϊόντων και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το πανηγύρι του Αγίου Φωκά εγγράφεται το 2017 στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Διαβάστε περισσότερα...

 

 

 

 
 

Αθηενίτικο λοκούμι του γάμου

Γνωστές είναι κατά τον 20ό αιώνα οι γυναικείες συνάξεις στις αυλές των σπιτιών, με σκοπό την προετοιμασία των φαγητών και των γλυκών ενός οικογενειακού, φιλικού, γειτονικού γάμου. Ένα από τα εδέσματα που παρασκεύαζαν αποτελούσε το λοκούμι του γάμου πασπαλισμένο με λευκή ζάχαρη. Το γνωστό αθηενίτικο λοκούμι του γάμου συνεχίζεται να παράγεται και να προσφέρεται, ως ένα από τα έθιμα του παραδοσιακού κυπριακού γάμου.

Το 2018 εγγράφεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Διαβάστε περισσότερα...

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα – Παρασκευή 8:00π.μ. – 3:00μ.μ.
  • Σάββατο – Κυριακή κατόπιν έγκαιρης ειδοποίησης
  • Κλειστά: Δημόσιες Αργίες
  • Είσοδος: 2 ευρώ
  • Μειωμένο εισιτήριο: 1 ευρώ
  • Παιδιά Δωρεάν

Όλοι οι χώροι του Μουσείου είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ικανότητες.

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Trip Facebook YouTube Channel Google Maps