Τα τελευταία χρόνια η διασφάλιση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει αναγνωρισθεί ως ένας από τους ρόλους των Μουσείων. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την οποία η UNESCO υιοθέτησε το 2003, ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ορίζονται: «οι πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις και τεχνικές, καθώς και τα εργαλεία, αντικείμενα, χειροτεχνήματα και οι πολιτιστικοί χώροι που συνδέονται με αυτές και τις οποίες οι κοινότητες, οι ομάδες και, κατά περίπτωση, τα άτομα αναγνωρίζουν ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους».
Παράλληλα, οι συλλογές των Μουσείων αποκτούν «φωνή» και μπορούν να «αφηγηθούν» στους επισκέπτες πραγματικές ιστορίες, για την εποχή που κατασκευάστηκαν-χρησιμοποιήθηκαν και για τους ανθρώπους, με τους οποίους συνδέονται, σε συγκεκριμένους γεωγραφικούς χώρους.
Το 2015 ο Δήμος Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, για συνεργασία και ενεργό εμπλοκή των κοινοτήτων, με σκοπό τη δημιουργία ενός Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί τα ακόλουθα τοπικά στοιχεία: