ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Ανασκαφές

Οι αρχαιότητες της Αθηένου ήλθαν στο φως μετά από σειρά ανασκαφών, που πραγματοποιούνται από τον 19ο αιώνα. Εκατοντάδες ευρήματα, που σήμερα εκθέτονται σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού, προήλθαν από ανασκαφές του 19ου αιώνα και λόγω της έλλειψης νομοθεσίας, σχετικά με τις ανασκαφές και τη διαχείριση ευρημάτων κατά την Tουρκοκρατία (1571-1878).

Αρχαιότητες που εκτίθενται σήμερα στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο και σε άλλα κυπριακά μουσεία ανασκάφηκαν από πανεπιστημιακές αποστολές κατά τον 20ό και 21ο αιώνα, καθώς και από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, διενεργώντας σωστικές ανασκαφές.



Αρχαιότητες στο εξωτερικό

Κυπριακές αρχαιότητες που παρουσιάζονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου στη Γαλλία προήλθαν από ανασκαφές στις τοποθεσίες Γόλγοι, Μάλλουρα και Άγιος Φώτιος. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν το 1862 από τους Melchior de Vogüé, Edmond Duthoit και William-Henry Waddington και ακολούθως το 1865 από τον Edmond Duthoit στους Γόλγους. Εκατοντάδες αγάλματα και αρχιτεκτονήματα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, για να παρουσιαστούν σε έκθεση ένα αιώνα αργότερα.

Χιλιάδες αρχαιότητες από τους Γόλγους και τον Άγιο Φώτιο ταξίδεψαν στις θάλασσες του κόσμου, για να καταλήξουν οι περισσότερες στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης αλλά και σε άλλα μουσεία των ΗΠΑ, του Παρισιού, του Λονδίνου, της Κωνσταντινούπολης, του Βερολίνου και της Αθήνας. Όλα ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές του Αμερικανού πρόξενου και γνωστού αρχαιοκάπηλου Luigi Palma di Cesnola, το 1867 και το 1870.

 

Πανεπιστημιακές Αρχαιολογικές Αποστολές

Την περίοδο 1969-72, αρχαιολογική αποστολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Γεώργιο Μπακαλάκη διεξήγαγε ανασκαφές στους Γόλγους. Αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα οικισμού με κρήνη και παλαιοχριστιανική βασιλική. Η αρχή του οικισμού τοποθετείται πριν από το 1050 π.Χ, ενώ η κατοίκησή του φτάνει μέχρι και την Παλαιοχριστιανική εποχή (4ος-7ος αιώνας). Σήμερα ο χώρος τελεί υπό παράνομη τουρκική κατοχή.

Την πείοδο 1971-72 το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ πραγματοποίησε ανασκαφές στο Παμπουλάρι της Κουκουννίνας με επικεφαλής τους Trude Dothan και Amnon Ben-Tor. Η ίδρυση του οικισμού που βρέθηκε ανάγεται στον 16ο αιώνα π.Χ., ενώ η τελευταία φάση κατοίκησής του στην Εποχή του Σιδήρου (1050-310 π.Χ.). 

Από το 1990 έως και σήμερα η πανεπιστημιακή, πολυκλαδική αποστολή Athienou Archaeological Project διεξάγει ανασκαφές στη Μάλλουρα και τη γύρω περιοχή, υπό τη διεύθυνση του Αθηενίτη καθηγητή Μιχάλη Τουμάζου. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί ένα ιερό της Κυπρογεωμετρικής – Ρωμαϊκής περιόδου (1050 π.Χ.-330 μ.Χ.), δεκάδες τάφοι της Κυπροαρχαϊκής – Ρωμαϊκής περιόδου (750 π.Χ.-330 μ.Χ.) και της Ενετοκρατίας (1489-1571), καθώς και κατάλοιπα οικισμού της Ρωμαϊκής περιόδου – Τουρκοκρατίας (30 π.Χ.-1878 μ.Χ.). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Κολέγιο Davidson και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (National Science Foundation) των Η.Π.Α.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://aap.toumazou.org/


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα – Παρασκευή 8:00π.μ. – 3:00μ.μ.
  • Σάββατο – Κυριακή κατόπιν έγκαιρης ειδοποίησης
  • Κλειστά: Δημόσιες Αργίες
  • Είσοδος: 2 ευρώ
  • Μειωμένο εισιτήριο: 1 ευρώ
  • Παιδιά Δωρεάν

Όλοι οι χώροι του Μουσείου είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ικανότητες.

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Trip Facebook YouTube Channel Google Maps

123movies