ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Η δημιουργία της Εθνογραφικής Συλλογής πραγματοποιήθηκε με σκοπό να παρουσιάσει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αθηένου: την παράδοση στην παρασκευή του αθηενίτικου ψωμιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων,  στην κατασκευή των δαντελών «βενίς» ή «πιττωτών» και της αθηενίτικης ολόπλουμης δαντέλας, με τοπική ονομασία «αθηενίτικο πλουμί», καθώς και άλλες όψεις της ζωής του τόπου κατά τον 20ό αιώνα.

Κάποια από αυτά τα στοιχεία επιβιώνουν και σήμερα και ενισχύονται, με την εγγραφή τους στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και με τη διοργάνωση πρωτότυπων δράσεων.

Άλλα κομμάτια της τοπικής ιστορίας έχουν χαθεί, όπως για παράδειγμα το επάγγελμα του αγωγιάτη και η μεταφορά ταξιδιωτών και εμπορευμάτων με τα ζώα και τα αμάξια. 

Η Συλλογή παρουσιάζει επίσης την ιστορία της δημιουργίας του Δήμου Αθηένου, του προσκοπικού συστήματος, των εκπαιδευτηρίων και των αθλητικών ομάδων. Αρχή και τέλος της συλλογής αποτελούν οι θρησκευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κατά τον 20ό αιώνα, αλλά και η συμμετοχή ανδρών από την Αθηένου στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στους εθνικούς αγώνες της Κύπρου.


 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα – Παρασκευή 8:00π.μ. – 3:00μ.μ.
  • Σάββατο – Κυριακή κατόπιν έγκαιρης ειδοποίησης
  • Κλειστά: Δημόσιες Αργίες
  • Είσοδος: 2 ευρώ
  • Μειωμένο εισιτήριο: 1 ευρώ
  • Παιδιά Δωρεάν

Όλοι οι χώροι του Μουσείου είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ικανότητες.

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Trip Facebook YouTube Channel Google Maps