ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Μοναχός Καλλίνικος Σταυροβουνιώτης

Ο μοναχός Καλλίνικος, κατά κόσμον Κώστας Μαμμούς, γεννήθηκε στην Αθηένου το 1920. Οι γονείς του, Πέτρος και Φλουρεντζού Μαμμούς, δούλευαν στο τυροκομείο τους, στην εσωτερική αυλή του σπιτιού τους. Εκεί μεγάλωσαν και τα πέντε παιδιά τους.

Σε ηλικία 20 ετών εισήλθε στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου ως δόκιμος μοναχός. Εκεί διδάχθηκε τις βασικές αρχές της αγιογραφίας, όπου έμελλε να ακολουθήσει σε όλη του τη ζωή.

Απομονώνοντας ορισμένες στιγμές της ζωής του, το 1946 μαθήτευσε στον καταξιωμένο αγιογράφο του Αγίου Όρους Ιωαννίκιο Μαυρόπουλο. Το 1960, κατόπιν παρότρυνσης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, μαθήτευσε πλάι στον εξαίρετο αγιογράφο Φώτη Κόντογλου, όπου και έκανε τη μεγάλη στροφή από την αναγεννησιακή στη βυζαντινή τέχνη και τεχνοτροπία.

Ταξίδεψε στα πιο σημαντικά κέντρα της βυζαντινής αγιογραφίας, τη Θεσσαλονίκη, το Άγιο Όρος, τον Μυστρά, την Καστοριά, τη Γιουγκοσλαβία, το Σινά, τη Ρωσία, για να μελετήσει τεχνικές, όπως τη νωπογραφία και την εγκαυστική.

Αγιογράφησε πληθώρα φορητών εικόνων και εκκλησιών, δίδαξε στη Ρωσία και στην Κύπρο, παρουσίασε έργα του σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό και το 1996 εξέδωσε το βιβλίο «Η τεχνική της αγιογραφίας». Τα κείμενα του βιβλίου εκδόθηκαν και στις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική και ρωσική.

Ο μοναχός Καλλίνικος Σταυροβουνιώτης απεβίωσε στις 23 Ιανουαρίου 2011.

 

Αδελφοί Γιώργος και Άλκης Κεπόλα

Η Συλλογή εμπλουτίζεται με το έργο των αδελφών Κεπόλα. Οι αδελφοί Κεπόλα στράφηκαν από νωρίς στη βυζαντινή τέχνη, κυρίως ο Γιώργος, κατασκευάζοντας ψηφιδωτά και ο Άλκης αγιογραφώντας.

Ο Γιώργος γεννήθηκε στην Αθηένου το 1956. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια ειδικεύθηκε στην τοιχογραφία και το ψηφιδωτό στην Αθήνα.

Ο Άλκης γεννήθηκε στην Αθηένου το 1957 και μαθήτευσε πλάι στον αγιογράφο μοναχό Καλλίνικο Σταυροβουνιώτη και ακολούθως εισήχθηκε στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πύργου Ηλείας στην Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε ως βοηθός των αγιογράφων Γεωργίου Κοψίδα και Νικολάου και Ιωάννη Βράνου στην Αθήνα. Στους ίδιους αγιογράφους μαθήτευσε και ο αδελφός του Γιώργος.

Το 1984, κατά την επιστροφή τους στην Κύπρο, ίδρυσαν το Εργαστήριο Βυζαντινής Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού Αδελφών Κεπόλα, παραδίδοντας μαθήματα και αγιογραφώντας πολλές εκκλησίες στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Έργα τους έχουν λάβει μέρος σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Κύπρο και εκτός αυτής.

Το 2007 ο Γιώργος εξέδωσε το βιβλίο «Τα έργα της υπομονής», στις γλώσσες ελληνική, αγγλική, ρωσική και γερμανική. 

Κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Μουσείου, κατόπιν επιθυμίας του Άλκη, για να διδάσκει αφιλοκερδώς την τέχνη της αγιογραφίας σε παιδιά, δημιουργήθηκε στο Μουσείο το εργαστήριο Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού.

Σε συνεργασία με το Μουσείο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ο Γιώργος πραγματοποίησε σειρά βιωματικών εργαστηρίων. Ενήλικες εκπαιδευτικοί, μαθητές και επισκέπτες από άλλες χώρες συμμετείχαν, μαθαίνοντας μερικά από τα μυστικά της τέχνης του ψηφιδωτού.

Ο Άλκης απεβίωσε στις 12 Δεκεμβρίου 2009.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.kepolasmosaics.com/


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα – Παρασκευή 8:00π.μ. – 3:00μ.μ.
  • Σάββατο – Κυριακή κατόπιν έγκαιρης ειδοποίησης
  • Κλειστά: Δημόσιες Αργίες
  • Είσοδος: 2 ευρώ
  • Μειωμένο εισιτήριο: 1 ευρώ
  • Παιδιά Δωρεάν

Όλοι οι χώροι του Μουσείου είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ικανότητες.

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Trip Facebook YouTube Channel Google Maps

123movies